Вчора в Ужгороді відбулась зустріч голови НСЗУ Наталії Гусак із керівниками територіальних громад Закарпаття

Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай разом із першим заступником голови Закарпатської ОВА Мирославом Білецьким, заступником голови Закарпатської обласної ради Василем Дем'янчуком, головою постійної комісії з питань охорони здоров'я Ольгою Олексик вчора взяли участь у зустрічі голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак із керівниками територіальних громад краю.  У засіданні взяли участь і міський голова Богдан Андріїв та начальник управління охорони здоровʼя та цивільного захисту населення міськради Ярослав Глагола. Розглянули, зокрема, низку актуальних питань. 
Спілкування було присвячене питанням щодо реалізації на Закарпатті державної програми «Доступні ліки», покращення медичного обслуговування населення та ефективності управлінських рішень керівників медичних закладів. 
Програма «Доступні ліки» передбачає повне або часткове відшкодування аптекам вартості медикаментів, відпущених за рецептами. Держава гарантує безоплатне надання необхідної медичної допомоги та лікарських засобів, передбачених Програмою медичних гарантій навіть під час війни. За 2 останні роки послуги та ліки оплачуються у повному обсязі та без затримок.
За програмою «Доступні ліки» можна отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки, хронічних захворювань легень, хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати, тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові, знеболювальні для паліативних хворих.
Минулоріч на Закарпатті у ній взяли участь 477 аптек. Загалом було виписано 495 тисяч рецептів на понад 360 мільйонів гривень. Цьогоріч вже підтвердили свою участь у програмі вже 464 аптеки. Процес контрактування на 2024 рік триває.
На часі, за словами Наталії Гусак - розширення мережі аптек, залучених до програми «Доступні ліки», у сільській місцевості. Адже лише 34 відсотки пацієнтів із сіл нашої області погашають виписані рецепти. Це - найвищий показник серед усіх регіонів України, але все ж – недостатній. Розглядається можливість залучення до програми мобільних аптек. Перший такий заклад вже запрацював на Харківщині. 
Важливо, щоб люди були обізнані з тим, що держава продовжує сумлінно виконувати взяти на себе зобов’язання й отримували безкоштовне лікування у законтрактованих та відповідно промаркованих лікарнях та аптеках. Про всі протиправні дії можна повідомляти за телефоном «гарячої лінії» НСЗУ 16-77.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.