Сьогодні святкує 10-річчя Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги

Центр первинної медико-санітарної допомоги офіційно розпочав роботу 3 березня 2014 року. Цьому передувало рішення XVII сесії міської ради від 31 травня 2013 року, тоді затвердили статут і перелік амбулаторій.  
Людиною, яка вірила в успіх медичної реформи і зробила все, щоб в Ужгороді запрацював центр ПМСД, є Тетяна Козак. Саме вона створювала заклад, працювала над тим, щоб наблизити допомогу до пацієнта, пройшла увесь цей шлях разом із тими, хто їй повірив та довірився. Тетяна Юріївна продовжує працювати, аби послуги первинної ланки медицини були якісними і кваліфікованими.
«Ми маємо відповідальну за пацієнта людину – сімейного лікаря. І залежно від того, як лікар первинної ланки працює, який у нього контакт із пацієнтом, таким є здоров’я населення загалом. Адже сімейний лікар знає пацієнта, його родину, розуміє, які в нього проблеми можуть бути, може завчасно дати поради та рекомендації і – зберегти здоров’я якомога довше. Тобто наша мета – не лікувати, а зберегти здоров’я людини, робити все для того, аби пацієнт не хворів, звісно, якщо цього хоче він сам», – каже керівниця Ужгородського центру ПМСД Тетяна Козак.
Із ювілейною датою сімейних лікарів, а також ветеранів первинної ланки привітали й міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради Ярослав Глагола, керівник Закарпатського обласного центру підготовки населення до національного спротиву, а у 2010-2014 роках – заступник міського голови, який підтримав ідею створення ПМСД, Юрій Беляков. Медикам подякували за роботу, а вона дуже непроста, адже саме сімейні лікарі постійно на зв’язку зі своїми 108 тисячами пацієнтів.
Нині про здоров’я містян, а також людей із інших територіальних громад дбають 90 сімейних лікарів Ужгородського центру ПМСД, із них 82 – лікарі загальної практики-сімейної медицини, а також 97 медичних сестер. В обласному центрі працюють 8 амбулаторій, а також 3 – в Оноківській територіальній громаді. Діє пункт невідкладної медичної допомоги.
Особливо заклад пишається створенням виїзної паліативної бригади «Хоспіс вдома», яка надає надзвичайно важливу допомогу з 2017 року. Це мультидисциплінарна команда лікарів, медичних сестер, соціальних працівників, психологів та духівника, що дає змогу всебічно підтримувати хворих та їх родини. У складі – й бригада волонтерів. Досвід роботи ужгородської паліативної бригади переймали колеги з інших регіонів❕
За міською Програмою зміцнення матеріально-технічної бази УМЦ ПМСД на 2016-2020 роки з бюджету виділили 8 мільйонів гривень на облаштування автоматизованого робочого місця лікаря, створення електронної карти пацієнта, закупівлю медичного обладнання, транспорту тощо. Відремонтували всі амбулаторії, сьогодні вони – справді європейського зразка як за якістю ремонтів, так і за оснащенням. 
Те, що 10 років тому ідея створити Ужгородський міський центр ПМСД переросла в рішення – є одним із кращих соціальних результатів для нашої територіальної громади.
Дякуємо Вам, шановні медики, що піклуєтесь про здоров’я ужгородців
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.