Вчора у Чистий четвер Владика Ніл омив ноги українським військовослужбовцям (ВІДЕО)

Вчора, у Чистий четвер, під час Архиєрейської Божественної Літургії з Чином освячення святого Мира, владика Ніл, адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії провів традиційний обряд обмивання ніг. Як у 2022-му, 2023-му, так і цьогоріч він зробив це для воїнів.
Традиція обмивання ніг має свій початок з Євангелія від Івана, де описано, як Ісус омив ноги своїм апостолам під час Тайної вечері і пояснив це служінням ближньому.
  "Перед святом Пасхи Ісус, знаючи, що вибила його година переходу з цього світу до Отця, полюбивши своїх, що були в світі, полюбив їх до кінця. І під час вечері, коли то диявол уже вклав у серце Юди Іскаріотського, сина Симона, щоб зрадив його, Ісус знаючи, що Отець усе дав йому в руки, і що від Бога він вийшов і до Бога повертається,  встав від вечері, скинув одіж, узяв рушника й підперезався. Тоді налив води до умивальниці й почав обмивати учням ноги та обтирати рушником, яким був підперезаний.
     Підходить, отже, і до Симона Петра, - та той йому: «Ти, Господи, - мені вмивати ноги?».  Каже йому Ісус у відповідь: «Те, що я роблю, ти під цю пору не відаєш; зрозумієш потім.» Петро ж йому каже: «Ні, не митимеш моїх ніг повіки!» - «Коли я тебе не вмию, - одрікає Ісус, - то не матимеш зо мною частки.»
«Господи, - проказує до нього Симон Петро, - то не тільки ноги, але і руки, і голову!». А Ісус йому: «Тому, хто обмитий, нічого не треба вмивати, крім самих ніг; увесь бо він чистий. І ви чисті, та - не всі.». Знав бо, хто зрадити його мав, тим то й мовив: «Не всі ви чисті.». Обмивши їм ноги, вбрався знову в одіж, сів до столу та й каже до них: «Чи знаєте, що я зробив вам? Ви звете мене: Учитель, Господь, і правильно мовите, бо я є. Тож коли вмив вам ноги я - Господь і Учитель, - то й ви повинні обмивати ноги один одному. Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив."  (Ів. 13,1-15).
Дякуємо вам, наші захисники, що ціною свого життя та здоров'я захищаєте нас від російської навали. 
Слава Україні! Героям слава!
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.