Закарпатський сир "Лопта" отримав срібло на міжнародному конкурсі "World Cheese Awards"

Цьогорічний конкурс World Cheese Awards – найбільший з часу його заснування у 1988 році – 15 листопада зібрав у португальському місті Візеу 4 786 сирів з 47 країн, які постали перед прискіпливим поглядом 240 експертів, що з'їхалися з усього світу, пише CNN. Серед представлених сирів — 27 з України, серед учасників й сири з Закарпаття від бренду “Мамин сир”.
Сироварка з села Золотарьово на Хустщині Наталі Ковач обрала для конкурсу два найбільш популярні серед покупців сорти сира — свіжі витримані «Вуйош» та «Лопта» з коров’ячого молока.
Саме ароматизований сир «Лопта» отримав своє “срібло” на конкурсі.
"Коли надсилала сири, то не очікувала на жоден приз, мала лише одну ціль — побачитися з іншими сироварами з усього світу, це для мене зовсім інший рівень. А коли мій сир переміг, то була здивована ще більше! Якщо й мала надію, то на «Вуйош». Але «Лопта», яка готувалася влітку під час блекаутів, виявилася такою ж незламною, як і всі українці" — розповіла сироварка Наталі Ковач.«Лопта» — це йогуртовий сир обваляний у чорному перці із додаванням сухого часнику.Щ об отримати цей вид сиру скомбінували два сири — швейцарський белпер кнолле та ліванський сир шанкліш. Виготовляється він за технологією сиру «лопта». Цей сир може зберігатися до 2 років. Сир дуже підходить до літніх салатів, до картоплі.Queijo de Ovelha Amanteigado – м’який сир з овечого молока, вироблений крихітною сироварнею Quinta do Pomar з 10 працівниками в португальському місті Соалгейра, отримав найвищу оцінку з-поміж 14 фіналістів. Виготовлений з вегетаріанського сичужного ферменту, створеного з будяків, переможець описується як липкий, блискучий, маслянистий сир з трав'янистою гірчинкою, який зазвичай подають, зрізавши верхню частину і витягнувши ложкою середину.
"Українські сировари вже третій рік поспіль представляють свої сири на цьому міжнародному конкурсі. Вони не тільки демонструють високу якість українських сирів, а й відкривають для світу унікальний сирний смак нашої країни", — говорить сирна експертка Оксана Чернова.
Цьогоріч нагороди отримали вісім українських сирів:
Срібло отримали твердий сир «Корона» сироварні «Зінка» з Київщини та ароматизований сир «Лопта» сироварні«Мамин сир» із Закарпаття.
Бронзові нагороди отримали напівтвердий сир «Фонді» від WineTime з Київщини; сир з білою пліснявою «Говерла» сироварні «Гарбузовий рай», Львівщина; твердий сир «Козячий сир з трюфелем» від «Мукко» з Прикарпаття; твердий сир «Легенда» та твердий сир «Бікоз» від київської сироварні «Доообра ферма», а також твердий сир «Гауда» від сироварні «Зінка» з Київщини.

TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар