Під час операції хірург забув інструмент в носі пацієнта

Мініскальпелі оснащені знімним лезом - воно і відокремилося від ручки в ході операції. Коли саме, лікар не помітив: коли в операційній хірургу знову знадобився скальпель, він узяв інший такий же інструмент. Мабуть, доктор був глибоко переконаний, що відпала деталь його мініскальпеля залишилася непоміченою на столі або на підлозі і обов'язково знайдеться. І коли на наступну ніч пацієнт поскаржився на дуже сильні болі «десь дуже глибоко в носі», лікар порадив йому приймати болезаспокійливе.

Однак через кілька днів пацієнтові зробили планову рентгенографію, і медики побачили, що лезо не загубилося під час операції, а глибоко проникло в порожнину носа. І хоча процедури по витяганню сторонніх предметів з носа не вважаються серед хірургів особливо складними, тут виникла проблема. Незважаючи на те, що предмет був чітко видний на рентгенівському знімку, під час операції з його вилученню лікарі так і не змогли виявити лезо в глибинах носа. До того ж на пацієнта дуже погано подіяла загальна анестезія, так що його навіть довелося в терміновому порядку транспортувати в одну із столичних клінік. Тепер, коли стан його поліпшився, лікарі відновлять пошуки скальпеля в його носі - необхідно робити нову операцію, так як лезо знаходиться дуже близько до головного мозку.

Сам інцидент стався у Швеції.

ДО РЕЧІ!

Потрапивше в ніс чужорідне тіло далеко не завжди викликає симптоми, щотурбують хворого. Воно може проявляти себе тільки одностороннім нежиттєм, що супроводжується виділенням з відповідної ніздрі слизово - гнійного або суто гнійного ексудату. Невеликі сторонні тіла з гладкою поверхнею можуть протягом тривалого часу нічим не давати знати про себе. Відомі також випадки тривалого перебування в носі чужорідних тіл з шорсткою поверхнею і навіть з досить гострими виступами при повній відсутності скарг з боку пацієнта.

Сторонні тіла з гострими краями можуть пошкоджувати слизову оболонку, що виражається появою носових кровотеч і різної інтенсивності больових відчуттів. Далі, в результаті постійного роздратування і травм слизової оболонки відбувається утворення грануляцій, які, маскуючи чужорідне тіло, в значній мірі ускладнюють діагностику. Знаходячись в носовій порожнині сторонні тіла в залежності від їх природи піддаються різним змінам. Наприклад, зерна, боби, розбухаючи у вологій атмосфері носа, викликають нерідко повну непрохідність відповідної половини.

При тривалому перебуванні чужорідного тіла в носі можливе утворення поліпозних розростань, виразок слизової оболонки носа, некроз раковини, розлад функції сльозопровідних шляхів, розвиток нагноєння в слізному мішку і навіть прорив стінок носа.

 

Джерело: Світ24

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.