Не кiнець свiту, а... початок: у землян попереду - ще принаймні 59 мільйонів років

Про кiнець свiту, що наближається, нинi не говорить хiба що лiнивий. Ба бiльше, в очiкуваннi невiдомого українцi скуповують на всяк випадок сiрники, свiчки, сiль. 

Видається, на загальнiй iстерiї хтось просто добряче заробляє або ж темою про кiнець свiту 21 грудня 2012 року, за календарем майя, намагається вiдволiкти вiд проблем в нашiй економiцi та полiтицi.

-- Та в календарi майя немає жодної згадки про кiнець свiту 21 -- 22 грудня 2012 року, -- розповiдає Вадим Рубель, доктор iсторичних наук, професор кафедри iсторiї стародавнього свiту та середнiх вiкiв iсторичного факультету Київського нацiонального унiверситету iменi Т. Шевченка, спецiалiст з iсторiї Японiї, цивiлiзацiй Класичного Сходу i Доколумбової Америки та полiтичної iсторiї Далекого Сходу. -- Ця "мулька" з'явилася у свiтi ще на рубежi тисячолiття з подачi американських науковцiв невипадково. На цьому сюжетi почали активно заробляти грошi:продавати книжки, робити передачi, фiльми, складати прогнози, гороскопи. Це доволi поширений спосiб масового манiпулювання людською свiдомiстю.

-- А як же пророцтва у календарi племенi майя?

-- Майя тут взагалi нi до чого. У їхньому календарi навiть немає передбачень про кiнець свiту. Якщо бути точним, то в класичного племенi майя був не один, а три календарi. Два з них -- циклiчнi, без суцiльної нумерацiї, а один (календар Довгого рахування) -- має суцiльний рахунок днiв. Власне кажучи, цього останнього календаря i стосується 21 грудня 2012 року.

-- То все-таки якiсь згадки про цей день там є?

-- Власне, з 21 на 22 грудня, згiдно з календарем майя, закiнчується 12-й бактун (400-рiчний перiод) i настає 13-й. Просто вiдбудеться чергова змiна хронологiчної одиницi, наступає нове чотирьохсотлiття.

Загалом майя рахували не десятками, як ми, у них була двадцятинна система, бо для рахунку використовували не тiльки пальцi рук, але й нiг. Скажiмо, катун у їхньому календарi вiдповiдав 20 рокам, двадцять катунiв -- це бактун (400 рокiв), алаутун -- приблизно 64 мiльйони рокiв.

-- I коли, в якому роцi, закiнчується цей календар?

-- Початок календаря, його базова дата -- це 5 041 738 рiк до нашої ери. Про що свiдчать згадки на кам'янiй стелi №16 древнього мiста Копан (територiя нинiшньої Пiвденної Мексики, Гондурасу, Гватемали). Вiдтодi почався офiцiйний рахунок по днях. Найбiльша вимiрювальна хронологiчна одиниця в календарi майя -- алаутун (64 мiльйони рокiв). Отже, нульовий алаутун почався 5 мiльйонiв рокiв назад, тобто ми зараз живемо на його початковiй стадiї. Нульовий алаутун триватиме ще щонайменше 59 мiльйонiв рокiв. Тому хочу заспокоїти -- нiякого кiнця свiту 21 грудня не буде.

До речi, цiєю проблемою, тобто так званим кiнцем свiту, цiкавляться фiзики та астрономи. За їхнiми пiдрахунками, Апокалiпсис може настати через 2,5 мiльярда рокiв - з двох причин. Тодi може закiнчитися енергiя Сонця, воно може згаснути. Друга гiпотеза говорить про зiткнення галактик. Кiлька десятирiч тому американцi запустили в космос телескоп "Хаббл", який побачив, що назустрiч нам летить iнша галактика. I, за пiдрахунками астрономiв, через 2,5 мiльярда рокiв двi галактики можуть зiштовхнутися. Але, як розумiєте, це вже буде проблема, яку вирiшуватимемо не ми.

-- Пророцтва про кiнець свiту є в багатьох релiгiях, зокрема і в християнствi. Чому найбiльше спекуляцiй на цiй темi довкола календаря майя?

-- Бо в календарi майя є конкретнi дати. У них -- найрозвинутiша система календарiв у Доколумбовiй Америцi. У майя була також найрозвинутiша система письма. Вважається, що вони досягнули найбiльших успiхiв в iнтелектуальному планi з-помiж усiх народiв Мезоамерики.

 

 

 

Джерело: ЗАМКОВА ГОРА

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.