Уродженець Закарпаття полковник Вадим Сухаревський увійде до нової команди Сирського

Вади́м Оле́гович Сухаре́вський народився 6 жовтня 1984 року в м. Берегове Закарпатської області.Закінчив Мукачівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.
З лютого по жовтень 2004 року у складі 6-ї окремої механізованої бригади брав участь у Миротворчій місії в Іраку. Учасник Битви за Ель-Кут.
У 2009 року закінчив Львівський інститут Сухопутних військ Національного університету «Львівська політехніка» за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».
В 2011 році — старший лейтенант, командир аеромобільної роти 80-го окремого аеромобільного полку. Командир полку Віктор Копачинський відзначив Сухаревського як одного з двох кращих командирів рот полку.
13 квітня 2014 року взяв участь у першому бою війни на Донбасі — біля Семенівки. Старший лейтенант відкрив вогонь зі свого БТР по бойовиках Ігоря Гіркіна, що атакували бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа».
16 серпня 2014 року був поранений у боях під Красним.
З 2014 по 2016 рік навчався в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського.
З 2016-го — командир 1-го лінійного батальйону 36-ї бригади морської піхоти. Виконував завдання на Маріупольському напрямку.
У червні 2020 року дістав звання підполковника.
З 2021 року — начальник штабу 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.
З лютого 2022 року — командир 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.
18 червня 2022 року нагороджений званням Героя України, на той час вже мав звання полковника.
Сухаревський не мріяв про кар’єру військового. Коли настав час проходити строкову службу, вирішив: якщо вже служити, то по‐справжньому, аби отримати належну підготовку. «Коли потрапив до десантури, зрозумів, що це моя стихія», – згадує він. Зі списку, що йому надали, обрав позивний Борсук.
Полковник багато жартує та заразливо сміється. До підлеглих звертається на «ти», переважно – «друже» чи «брате», але є прихильником чіткої субординації. Найсуворіші покарання – «аватарам», що пиячать чи дозволяють собі хильнути зайву чарку. П’яничка із доступом до зброї – небезпека не для ворога, а для своїх.
Сухаревський не вірив у повномасштабний напад. Як і більшість побратимів, він чекав на загострення в зоні ООС, а не зухвалий марш ворога на Київ та бомбардування житлових будинків, лікарень і шкіл.
Початок великої війни він зустрів начальником штабу 35‐ї бригади морської піхоти. Але дуже скоро один із найкращих та найдосвідченіших командирів ЗСУ пішов на підвищення.
Наприкінці березня 2022‐го його призначили командиром 59‐ї бригади. Перед вторгненням її основні підрозділи були розташовані в Олешках під Херсоном. Вони потрапили в оточення та зазнали великих втрат. Сухаревський прийняв під командування рештки бійців, яким вдалося вирватися з оточення.
Бригада звільняла Херсон. 14 листопада 2022 року саме полковник Сухаревський із 30 бійцями були запрошені піднімати національний прапор у звільненому Херсоні у присутності Володимира Зеленського. «Коман дування віддячило нам за бойову роботу», – пояснює комбриг.
За словами Сухаревського, його бійці забезпечують дронами вісім інших бригад. З листопада 2022‑го бригада веде важкі бої на донецькому напрямку. Вона не поступилася жодним метром землі, ба більше – посунула ворога на кілька кілометрів.
Будинок у Маріуполі, де з родиною жив комбат Сухаревський, знищено росіянами. Він тримає оборону на сході та мріє повернутися додому. «Милуємося краєвидами Донецька, який, сподіваюся, скоро повернеться в лоно української державності», – говорить з усмішкою командир. 4 квітня 2023 року у місті Берегово на честь уродженця міста, полковника Вадима Сухаревського, перейменували вулицю.
Нагадаємо вам, що вчора Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного зняли з посади Головнокомандувача, а на його місце призначили Сирського.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.